Våga vila

Våga ta en paus från agilityn. Våga planera in färre träningspass. Våga planera in total vila. Våga avsluta träningen efter en superbra runda.

Förr om åren fick vi alltid en naturligt påtvingad vintervila. Det fanns helt enkelt väldigt få tävlingar att åka på vintertid och de var ofta i gamla smutsiga ridhus utan värme. Inte heller träning blev det till någon reda då det inte fanns en enda inomhushall. Kanske hade man tillgång till ett ridhus kl. 22-23 varannan söndag. Motivationen att träna och tävla var inte jättehög. Så vi vilade.

Idag kan vi tävla året runt. Vi kan träna året runt. Men är det verkligen bra att träna mycket? Hur mycket ska man egentligen träna?

Det resultat vi ofta såg efter vintervilan var att hunden helt plötsligt kunde en massa saker. Den hade fått chans att smälta all ny kunskap. Uttrycket att vila sig i form, det var en metod som höll.

En hund behöver vila i kroppen mellan varven, den blir trött och sliten trots att den är vältränad. Små bristningar som inte får chans att läka kan leda till större skador.

Även hjärnan behöver vila och kanske ägna sig åt annat än agility. Också den mest agilitygalna hund kan tröttna av för mycket träning. Personligen känner jag att JAG behöver vila från agility med jämna mellanrum, för att återfå energi och motivation.

Vila behöver inte betyda att man bara ligger på soffan - under vilan passar vi på att göra sådant som vi kanske inte hinner annars, som strandpromenader, pre-hab i skogen, balansboll och nosework.

Hur tänker du kring vila och vad är vila för dig?

Senaste inlägg
Arkiv

© 2017 by Aktiv Agility. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now