Att komma ihåg en bana

July 26, 2018

Ett av sommarens önsketema är hur man kommer ihåg en bana. Banvandringsteknik är ett intressant ämne och frågan dyker upp på varje kurs; hur gör man för att komma ihåg banan?

Alla människor är olika och alla har sin egen strategi för att memorera och komma ihåg en bana. Jag inbillar mig att förmågan att memorera banan ökar i takt med att man blir en bättre handler.

I tidernas begynnelse var banorna inte speciellt svåra. De banor som på den tiden användes på VM använder jag numera i min grundkurs för unghundar. Men ändå var jag väldigt rädd för att glömma bort banan. Vilket aldrig hände, men det var ett orosmoment. Jag tror att oron berodde på två saker.

1. att jag inte var en van handler, vi hade inte ens handling att tala om. Vi bara sprang.

2. att banorna inte innehöll någon handling som vi kunde hänga upp vår banvandring på. Bara en massa siffror.

 

Se linjen

För mig består banan inte av något annat än linjer. Linjerna är det enda jag kan påverka, hindren står där de står. När jag vet i vilken ordning hindren ska tas så förlorar siffrorna all betydelse för mig. Vilket nummer hindret har spelar ingen roll, hur jag ska handla linjen som hindret står på är det enda som räknas. Det är inte helt ovanligt att jag har kursdeltagare som helt plötsligt stannar mitt i banan helt förvirrade. De är så upptagna med att hålla ätt på vilken siffra de är på att de glömmer hunden och handlingen.

 

Bestäm vilka byten du ska göra utifrån hur linjen ser ut

Linjerna ger dig svaret på vilket byte du ska välja. Blindbyte och japaner för flytiga härliga linjer och tighta framförbyte eller jaakos för krispiga snäva svängar. När jag lärde mig detta så blev mitt liv så mycket enklare och sparade massor av tid på banvandringen! Visst, ibland finns det flera alternativ att välja på, men då måste man väga in andra aspekter också.

 

Gå banan med hela kroppen

Att gå banan är så mycket mer än att bara gå. Gå inte runt som en zombie med hängande armar. KÄNN banan i kroppen! Vi människor är utrustade med något som kallas muskelminne. Det är muskelminnet som gör att vi aldrig glömmer bort hur man gör saker som man gjort ofta, tex. cykla eller köra bil. Genom att gå banan med hela kroppen aktiverar vi muskelminnet och vi har därmed lättare att "komma ihåg" banan. Det är nämligen inte bara hjärnan som kommer ihåg banan, man måste involvera hela kroppen. Det är därför det är så svårt att rätta till det om man gått fel på något ställe, kroppen vill hela tiden göra fel fast att hjärnan säger att man ska åt andra hållet.

Jag går alltid banan som jag ska springa den. Jag säger mina kommandon i huvudet på rätt ställe, som om jag hade hunden med mig. Jag använder hela kroppen och genomför alla byten och skick som om jag hade hunden med mig.

Ibland är det ganska långt från banvandring till start och man kan behöva repetera banan. Då känner jag känslan i kroppen samtidigt som jag ser mig själv och hunden genomföra banan. Jag repeterar mina kommandon och mina rörelser och känner dem i kroppen.

 

Gå in i bubblan

Låt dig inte störas på banvadringen. Av något eller någon. Ha full fokus på dig själv och din hund. Störs inte av att andra väljer andra handlingsalternativ än du. Kör ditt race!

 

Tänk inte när du springer

Jag tänker inte när jag springer banan. Jag låter mitt muskelminne ta över helt och hållet, såvida det inte finns situationer där jag måste fatta ett beslut när jag kommer dit. Och peppar, peppar - under alla de år jag tävlat tror jag att jag har blivit diskad för fel väg tre gånger. Samtliga gånger har banan haft flera snarlika passager där muskelminnet helt enkelt har råkat ut för syntax error och valt fel. Eftersom jag inte haft en aning om vilket nummer jag befunnit mig på så har det inte hjälpt att läsa skyltar. Men råkar man bara ut för detta en gång vart tionde år så tycker jag nog att metoden är ganska foolproof.

 

Bli inte handlingsförlamad

Ibland blir det tokigt och man hinner inte dit man tänkt sig eller så missar man ett byte. Då måste man köra override på muskelminnet och ta kontroll över sin kropp och köra vidare. 

 

Träna på att banvandra

För att bli bra på något så behöver man träna. Även på att banvandra. Träna banvandring kan man göra varje gång man bygger en kombination, banvandra den oavsett hur enkel den är. Träna på att gå banan med hela kroppen, med full fokus på det du gör. Gå in i din bubbla och låt dig inte störas. 

Träna på att bli störd på banvandringen. Lyssna på musik du inte gillar (eller gillar så att du låter dig fångas), be en träningskompis gå bredvid dig och prata oavbrutet. 

Träna på att springa kombinationen samtidigt som du blir störd. Se till att du fortsätter springa oavsett vad som händer. Störningsträna helt enkelt dig själv så att du inte längre blir störd, vare sig när du banvandrar eller springer.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Senaste inlägg

July 10, 2020

July 10, 2020

December 17, 2019

December 8, 2019

Please reload

Arkiv
Please reload

© 2017 by Aktiv Agility. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now